Alles wat jij kan en mag verwachten van een adoptie uit het buitenland

Vaak krijgen wij vragen van geïnteresseerde mensen die van alles willen weten over de hond die zij hebben gezien op onze website of in de advertentie. Vragen zoals:

  • Blaft de hond veel?
  • Als de hond alleen is blaft hij dan?
  • Kan de hond alleen zijn?
  • Is de hond zindelijk?
  • Kan de hond met andere honden of katten?
  • Loopt de hond keurig aan de lijn?
  • Kent de hond de commando’s?
  • Welke taal begrijpt de hond?

Op deze vragen kunnen wij vaak geen duidelijk antwoord geven. Waarom?
Deze honden komen bijvoorbeeld in de opvang van Hope for Homeless terecht omdat zij:

  • In het wild gevonden zijn;
  • Zij gered zijn uit een extreem slechte situatie, opgesloten of aan een zware ketting of in hun eigen uitwerpselen liggen zonder verdere verzorging;
  • Zij gewoon gedumpt zijn, omdat zij bijvoorbeeld niet goed zijn voor de jacht;
  • Zij zwervend een nest puppy’s krijgen;
  • Als zij al gewend zijn aan een huiselijke situatie, zij bij verhuizing of tijdgebrek gewoon als oud vuil worden afgedankt;
  • De pup te groot wordt en niet leuk meer is:
  • De eigenaar overlijdt en niemand voor de hond wil zorgen.

Waar jouw wieg staat heeft invloed op de kansen in jouw leven, dat geldt niet alleen voor mensen maar ook voor honden.
Wij weten niet altijd iets over de voorgeschiedenis, zoals wij ook niet weten wat de ervaring met mensen is. Waren deze positief of niet, waren zij functioneel, vertrouwt de hond mensen?
Zijn mensen een veilige haven of juist wezens waar je beter niet bij in de buurt kunt komen?
Heeft er iemand van de hond gehouden als pup of werd hij steeds maar weggejaagd of erger? Welke levenservaringen heeft de hond al opgedaan in de maanden/jaren die hij op aarde is, en welke invloed heeft dit op zijn verdere leven?

Wij zorgen ervoor dat wij de hond zo veel mogelijk leren kennen, wat is het gedrag, hoe reageert de hond.
Daarbij kijken wij naar het gedrag naar de andere honden in de opvang, het gedrag naar de vrijwilligers, maar ook hoe gaat de hond om met kinderen.
Houdt de hond ervan om aangehaald te worden, wil de hond bij de vrijwilligers zijn, komt hij zelf of moeten wij roepen.
Speelt hij graag, of duikt hij weg als hij buiten is. Is de hond op zichzelf of zoekt hij ook de aandacht van de andere honden om mee te spelen.

Dit soort zaken bestuderen wij en hierover kunnen wij adviseren.

Wat is voor ons moeilijk om een duidelijk antwoord op te geven:

  • Zindelijkheid: wanneer de hond al in een huiselijke situatie heeft gewoond kan het een voordeel zijn bij het trainen, maar de honden zitten met meerdere in een hok en kunnen niet 5 of 6 maal per dag uitgelaten worden, dus vanzelf doen ze hun behoefte in de onderkomens. Honden zijn van nature geen nest-vervuilers.
  • Blaft hij veel: wij kunnen zien of een hond rustiger is of niet, maar bedenk wel, wanneer er één hond gaat blaffen, dat er al snel meerderen gaan blaffen (van enthousiasme omdat er iemand komt of omdat zij de aandacht willen).
  • Alleen thuis zijn: de honden zijn niet in een vergelijkbare situatie, maar wanneer jij dat merkt oefen dan door steeds maar hele korte momenten weg te zijn en heel erg te belonen wanneer jij terug bent.
  • Met andere honden of katten: dit kunnen wij testen in de opvang maar dan heb jij een algemeen beeld. Wij kunnen niet testen met de hond of kat die al bij u leeft.
  • Aan de lijn lopen: hiermee oefenen wij, maar met zoveel honden in de opvang is het niet altijd mogelijk dit met de juiste frequentie te trainen. Wij blijven afhankelijk van de tijd en hoeveelheid vrijwilligers.
  • Commando’s: sommige zullen snel wat basis dingen weten zoals zit of af maar ook dit moet frequent herhaald worden.
  • Taal: het is vaak de hoogte van de stem of zacht/hard praten waar ze op reageren. Dit levert geen probleem. Gebruik met commando’s zoveel mogelijk 1 lettergreep en een duidelijke klank.

Waarmee moet je rekening houden bij een hond uit een buitenlandse opvang:

  • Wennen, geef de hond de kans en tijd om te wennen. De eerste twee weken zijn gereserveerd voor jou en jouw gezin, daarna kun jij rustig aan wat bezoek ontvangen.
  • Zorg dat jij duidelijk bent voor de hond, zorg dus voor voorspelbaarheid.
  • Ga nog geen lange wandeling met de hond maken, en laat hem altijd in een veiligheidstuigje uit. Ook in je tuin!
  • Lijn je hond dubbel aan, dus zowel aan het veiligheidstuig als aan een goed passende halsband, zodat hij ook echt niet kan ontsnappen. (Doe bijvoorbeeld één van de lijnen aan je lijf, door een heupgordel te dragen)
  • Het is ook mogelijk om een gps-tracker aan de halsband of tuig te bevestigen. Mocht hij toch, ondanks al jouw voorzorgsmaatregelen, ontsnappen dan kun jij hem in ieder geval volgen en zo zijn precieze locatie traceren.
  • Houdt de wandelingen, zeker in het begin, kort en voorspelbaar. Dit geeft de hond meer rust om zijn omgeving in zich op te nemen. Pas wanneer hij zich zichtbaar ontspannen voelt in zijn bekende omgeving is er de mogelijkheid om dit gebied uit te breiden en/of wandelingen langer te maken.
  • Ga niet wandelen op het drukst van de dag, maar ga wandelen als het wat stiller/rustiger is, of zoek gebieden uit waar je niet te veel mensen of honden tegen komt.
  • Ondersteun jouw hond eventueel met (natuurlijke) middelen, waardoor hij mentaal wat minder stress heeft. Vraag eventueel aan een dierenarts of een dierenspeciaalzaak advies.
  • Aai de hond niet de hele tijd, maar geef hem de kans om op zijn eigen tempo contact te maken.
  • Verwacht in het begin nog niets en geef jouw hond de tijd.
  • Verwacht ook niet dat de hond al commando’s begrijpt.
  • Vraag advies (ervaringsdeskundigen, hondentrainers en/of gedragstherapeuten) wanneer de hond gedrag laat zien waar jij geen raad mee weet.
  • Rust en stabiliteit in de eerste weken is echt heel belangrijk, leg geen druk op de hond, het heeft tijd nodig.
  • Zorg dat de hond zich veilig voelt. Een slaapplek midden in de woonkamer is misschien minder handig als een slaapplek op een rustigere plek, bijvoorbeeld naast de bank. Teveel prikkels kunnen ook voor stress zorgen. De hond moet kunnen slapen en rusten om al deze prikkels te verwerken en dat gaat makkelijker op een rustige plek dan op een plek die prikkelrijk is.
  • Leg op die slaapplek een extra deken of laken dat je eventueel kunt gebruiken als geursample voor een zoekteam, in geval van weglopen…

Tot slot:

Iedereen die een hond adopteert uit een opvang, móét er vanuit gaan dat het een hond is met een verleden. Of het nu verwaarlozing, geweld, dakloos of iets anders is, het is een litteken dat zij hun hele leven meedragen. Wij, als adoptanten, kunnen er voor zorgen dat zij zich weer veilig, geliefd en waardevol voelen. Dit gaat met de éne hond sneller dan de andere (niet persé afhankelijk van leeftijd), maar geef ze de tijd en ruimte om jou te vertrouwen en op jou te bouwen. Wanneer dat gebeurt zijn er geen trouwere honden dan geredde honden!

Wat ook zeker benadrukt moet worden is dat het bij deze honden niet altijd bekend is óf en wélke ziektes zij bij zich dragen. Er zijn ziektes die zij al vanaf pup bij zich kunnen dragen, maar die pas heel laat in hun leven naar boven komen (zoals Leishmania). Alle honden worden grondig onderzocht wanneer zij bij de opvang binnen komen en ook voordat ze mogen vliegen is er een dierenarts die de gezondheid test en pas nadat de hond is goedgekeurd mag hij vliegen.

Het is goed te weten dat er speciale verzekeringen zijn voor honden. Daarmee worden de kosten niet zo hoog wanneer zij vaker naar een dierenarts moeten of dure medicijnen nodig hebben.

Angst is het grootste probleem bij geadopteerde honden, zeker net na de hele reis van Cyprus naar Nederland. Zorg er daarom voor dat jouw hond geregistreerd is vóór hij land in Nederland. Jij zult niet de eerste zijn die de hond al op Schiphol kwijtraakt!

Wanneer jij alles hebt gedaan wat hierboven als advies wordt gegeven, maar de hond blijft het moeilijk vinden om alleen te zijn, wacht dan niet om een professional in te schakelen. Er is er zeker één in jouw omgeving en anders weet jouw dierenarts wel iemand. Jij kunt beter daar in investeren (ook financieel) dan blijven proberen en zien dat het niet werkt waardoor de hond alleen maar onzekerder kan worden.

Intakeformulier voor adapotanten

Wanneer jullie een hond gevonden hebben die goed bij jullie zou passen komt de volgende stap, namelijk het invullen van een vragenlijst.

Deze vragenlijst dient er voor om inzicht te geven of de omstandigheden (qua wonen en gezinssamenstelling) passend is bij de hond waar jullie voor gekozen hebben. Voor ons als Hope for Homeless een eerste contact met jullie en een eerste, voorlopige, conclusie die wij kunnen trekken. Na het invullen van de vragenlijst is er contact met één van de contactpersonen in Nederland (de namen en telefoonnummers kunnen jullie vinden op de contact-pagina). Samen met deze contactpersoon komen jullie overeen of er een huisbezoek volgt of eerst een video van het thuis voor de hond. Dit laatste is vooral handig om vanuit Cyprus ook te kunnen bekijken.

Wanneer alles goed bevonden wordt gaat het adoptieproces verder met het contract.

Vraag hier het intakeformulier aan

Adoptiecontract

Wanneer de vragenlijst is ingevuld, de gesprekken zijn gevoerd en de video’s zijn gemaakt en alle seinen staan op groen, dan komt het adoptiecontract.

Het adoptiecontract is er voor om, wederzijds, vast te leggen dat jullie de adoptieouders worden van de door jullie gekozen hond. Het contract wordt door beide partijen ondertekend. Het adoptiecontract is bindend waardoor jullie je automatisch verplichten om de adoptievergoeding over te maken aan Hope for Homeless. Deze adoptievergoeding is €450,00.

In de adoptievergoeding zijn alle kosten voor de vaccinaties, de chip, de castratie of sterilisatie, een Europees paspoort en het transport, inbegrepen. Ook is een deel, van de adoptievergoeding, voor de vlucht van de begeleider en voor douane- en doktersverklaringen.

Vraag hier het adoptiecontract aan

Kom in contact

Wil jij meer informatie ontvangen?
Laat het ons weten!

Steun Hope for Homeless